هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی چیست به زبان ساده یعنی تلاش برای شبیه سازی فرآیندهای هوش انسانی در پردازنده یا همان مغز ماشینها. این علم در صدد آن است که اولاً دریابد که انسان چطور با مغز خود فکر میکند، سپس تلاش کند تا این پروسه را در مغز رباتها یا ماشینها پیاده سازی کند. یکی از انواع هوش مصنوعی که این روزها بسیار پر طرفدار است chatgpt می باشد.
هوش مصنوعی ابعاد مختلف و کاربردهای متفاوتی دارد. از کاربردهای خاص هوش مصنوعی میتوان به سیستمهای خبره، پردازش زبان طبیعی، تشخیص گفتار و بینایی ماشین اشاره کرد.
artificial intelligence یا همان هوش مصنوعی در واقع توانا کردن یک کامپیوتر یا ربات است. به طوریکه این ربات قدرت برقراری ارتباط با انسان به عنوان یک موجود هوشمند را داشته باشد. بنابراین وقتی از هوش مصنوعی حرف میزنیم یعنی باید رباتی داشته باشیم که بتواند به طور مستقل فکرکند، استدال کند، معنا و مفاهیم موضوعات را درک کند، قدرت تعمیم موضوعات به مسائل قبلی را داشته باشد و قادر باشد از تجربیات قبلی خود استفاده کند.
تمایل انسان به هوشمند کردن رباتها به سال ۱۹۴۰ باز میگردد. یعنی درست از زمانی که کامپیوترها رونق خود را آغاز کردند. از همان موقع بشر به این فکر ساخت رباتهایی افتاد که کارهای پیچیده مانند ارائه براهین یا استدلال، انجام بازیهای پیچیده مانند شطرنج و برنامه ریزیهای استراتژیک را انجام دهد.
با وجودیکه هوش مصنوعی به نسبت دانش کامپیوتر علمی با سابقه محسوب میشود اما هنوز هم ماشینی وجود دارد که مغز و حافظه آن به اندازه یک انسان معمولی توانمند شده باشد. همچنین در برخی از علوم پیشرفتهای متخصصان به سطحی رسیده است که به نظر میرسد هوش مصنوعی به صدها سال زمان برای و خطا نیاز دارد تا بتواند به آن نقطه برسد. از این رو سالهاست که دانشمندان فعال در حوزه AI تلاش خود را روی ارتقای سطح توانمندی موتورهای جستجو با هوش مصنوعی یا ماشینهای تشخیص صدا و چهره متمرکز کردهاند.
مکانسیم عمل هوش مصنوعی
حضور هوش مصنوعی از گوگل تا یک بازی ویدئویی وجود دارد در بعضی از موارد مثل بازی ها نیاز به حضور یک انسان برای بررسی عملکرد وجود ندارد اما در بسیاری از موارد نیز حضور یک انسان برای بهبود روند ضروری است.
مکانسیم عمل انواع هوش مصنوعی بر آنالیز داده و سپس مدل سازی بر اساس آنها استوار است. هر هوش مصنوعی یک سری از داده ها را پردازش می کند. مثلا هوش مصنوعی که وظیف تبدیل صوت به متن را دارد آنالیز زبان را انجام می دهد. هوش مصنوعی که برای تشخیص چهره استفاده می شود وظیفه آنالیز رنگ، شکل و فرم اجزای مختلف صورت را بر عهده دارد.
انواع هوش مصنوعی
انواع هوش مصنوعی شامل موارد زیر میشود:
- ماشینهای واکنشی
- حافظه محدود
- نظریه ذهن
- خودآگاهی
- هوش مصنوعی
- هوش عمومی مصنوعی
- ابر هوش مصنوعی
اهداف هوش مصنوعی
اصلیترین هدف هوش مصنوعی این است که تاجائیکه امکان دارد رفتارهای انسانی شبیه سازی شوند. مهمترین دغدغه دانشمندان این حوزه آن است که بدانند یک انسان هوشمند در موقعیتهای متفاوت چطور فکر میکند؟ سپس چطور تصمیم میگیرد؟ اگر همین دو سوال پاسخ داده شود، هوش انسانی قادر به خلق هوش مصنوعی و ماشینهای هوشمند واقعی خواهد بود. اما مشکل درست همین است که تشخیص شیوه اندیشیدن و تصمیمگیری انسان به طور واضح مشخص نیست.
همه رفتارهای انسان به هوشمند بودن او نسبت داده میشوند. این در حالی است که اگر یک حشره رفتاری عجیب و کاملاً منطقی نسبت به خطر یا گرسنگی از خود نشان دهد، این موضوع اصلاً به معنی هوشمند بودن او نیست. تفاوت در چیست؟
این موضوع را باید با یک مثال ساده شرح داد. زنبوری به اسم زنبور حفار وجود دارد. این زنبور وقتی با غذا به خانه باز میگردد، آن را جلوی در ورودی قرار میدهد. سپس به داخل لانه میرود تا مطمئن شود موجود مزاحمی در آنجا نیست. وقتی از این بابت مطمئن شد، باز گشته و غذا را به داخل لانه میبرد. شاید تا اینجای کار موضوع خیلی جذاب بوده و زنبور حفار هوشمند به نظر برسد. اما کافی است غذای او فقط چند سانتی متر از جای اولی جابه جا شود. حالا زنبور بارها و بارها مسیر را باز میگردد و قادر به پیدا کردن غذا نیست. حتی ممکن است دیگر هرگز غذایی که فقط چند سانت از محل اولیه خود فاصله دارد را پیدا نکند.
دغدغه هوش مصنوعی درست همین است. انسان قادر است شرایط موقعیت جدید را به زودی تشخیص و خود را با آن تطبیق دهد. در حالیکه حیوانات از روی غریزه عمل میکنند و غریزه رشد و تطبیقی ندارد.
چرا بیت کوین بخریم؟
به طور کلی بیت کوین مزایای زیادی دارد که در سایر روش های سرمایه گذاری وجود ندارد. اما باید نکات مهمی را در نظر بگیرید.
دیدگاه